GF kanelbullar med dadelsirap

Hej på dej denna Kanelbullens dag och allting! 

Dagar för allt finns det bevisligen och denna är väl en av de numera populärare vi-måste-fira-nåt-dagarna. Jag har inte varit sämre än att jag faktiskt har bakat mina egna kanelbullar dagen till ära. Glutenfria förstås och faktiskt sötade med dadelsirap som jag bakat mycket med på sista tiden. De blev så vansinnigt goda att jag måste dela receptet! 


Glutenfria kanelbullar med dadelsirap

50 gram jäst

5 dl kall mjölk

1 dl dadelsirap (vanlig funkar också)

½ tsk salt

150 gr mjukt smör

1 tsk stött kardemumma

1,2-1,5 l glutenfri mjölmix (jag tog 5 dl ljus och resten grov mjölmix)

Fyllning:

75 gr smör

½ dl flytande honung

1 tsk vaniljsocker

1 msk kanel

pärlsocker

Smält smör till pensling efter gräddning.

Blanda den kalla mjölken med jästen tills den löst sig och häll sedan i sirapen, salt, kardemumma och det mjuka smöret.

Blanda sedan i mjölmixen och arbeta degen väl i bakmaskin eller med elvisp med krokar i ca 10 minuter innan du tar upp degen på mjölat bakbord och knådar ut degen.

Degen är kladdigare än vanlig deg så jag använde bakpapper under när jag kavlade ut den för att lättare kunna rulla ihop den efter att du brett på fyllningen. Skär därefter skivor av rullen och lägg i formar. Låt jäsa i minst två timmar.

Pensla med ägg om du vill och strö pärlsocker på. Grädda i ca 10 min i 250 grader. OBS! Dadelsirapen gör att degen är mörkare än vanlig deg så håll koll på tiden.

Pensla bullarna med smält äkta smör när de är färdiggräddade.

Dessa bullar blir lite frasiga och inte alls så söta som vanliga bullar så vet du med dig att du är en sugarlover så byt ut mot vanligt socker. Jg tyckte dessa var svingoda och kommer baka dessa igen. Nästa gång med lite kesella och fiberhusk i degen för ännu saftigare deg. 

Happy kanelbullsdag på er då!

You may also like

2 kommentarer

  1. Hej. Mmmm så goda dem ser ut att vara. Tack för receptet. Måste testa nångång fast då får jag ändra lite som passar en som mig. Multiintetålanåt…
    Hösten rasar iväg med fina kalla dagar. Älskar höst och myskvällar , och kolla din blogg och vad ni har för er.
    kraam

Lämna ett svar