Karelska piroger

Igår hade jag och mor en mysig bakdag, lite som förr i tiden då vi ofta bakade, gärna finska specialiteter!

Alla som har finska rötter vet vad memma, rågbröd och karelska piroger är och jag som är uppväxt med denna kultur kan verkligen gå och sukta efter dessa delikatesser som minner om barndomens ljuva somrar i vårt blå/vita grannland.

Igår blev det mina absoluta finska favoriter,


Karelska piroger givetvis serverade med äggsmör. Mums!

Aningen omständliga att göra men väl värt mödan och så är det nyttiga dessutom.

Här kommer receptet för de som vill testa!

Karelska piroger 

2 dl kallt vatten

2 tsk salt

3 dl rågmjöl

2 1/2 dl vetemjöl

Smör & vatten till pensling

Fyllning:

3 dl vatten

2 dl grötris

6 dl mjölk

salt

Blanda salt och mjöl. Hacka i lite matfett och blanda sedan i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt vila i 35-40 min.

Koka riset med vattnet och smaksätt med salt tills vattnet kokat in. Tillsätt mjölken och låt gröten puttra på svag värme i 30 min under lock.

Forma degen till en rulle och skär i 2 cm breda skivor och forma till bollar som du sedan kavlar ut på mjölat bakbord till cirklar.

Portionera ut grötriset på rundlarna.

Vik upp kanterna mot mitten och knip ihop som när du rynkar en volang.

Värm ugnen till 250-300 grader och grädda pirogerna i 10-12 min i mitten av ugnen.

Pensla pirogerna med smörvattnet så fort de kommer ut ur ugnen.

Enligt mammas finska kokbok ska man sen lägga pirogerna i en stor kastrull varvat med smörpapper för att pirogerna ska behålla sin mjukhet tills du serverar de.

Går utmärkt att frysa.

Servera gärna med äggsmör!

Äggsmör

3 hårdkokta ägg

100 g smör

Hacka ihop smör och ägg. Smaksätt ev med lite salt.

Hyfsat fin dag, idag med men då både jag och även Stella är sjuka så tar vi det lugnt inomhus denna Lördag.

Hoppas ni är mer kuranta än vad vi är. Skön helg på er.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.