Jitterbuggare & liten anekdot

Mars är här wohoo!

Härligt. Snart vår på riktigt och man  får lust att bjuda till kalas.

När jag bakade kladdkakan med jordnötsmaräng passade jag på att göra mina favvosmåkakor som också hade marängtema nämligen Jitterbuggare.

Egentligen ska de läckra små mördegsmarängerna läggas plant som en kanelbulle men har man ADHD, missar att ta sin medicin och gör hundratvå grejer samtidigt så glömmer man en sån detalj 😉 smaken blir dock densamma!

Jitterbuggare

Ca 20 st

Mördeg:

2 1/2 dl vetemjöl

3 msk socker

100 g smör

1 äggula

Marängfyllning:

1 äggvita

1/2 dl socker

Blanda ihop ingredienserna till mördeg och kavla ut en rektangel på bakbordet.

Vispa äggvitan till fast skum och blanda i sockret. Fortsätt vispa. Bred marängen över mördegen och rulla ihop  till en rulle. Ställ in i kylen en stund .

Tips! Baka ut mördegen på ett bakpapper direkt.

Skär rullen i centimetertjocka skivor och grädda i 175 grader ca 10-15 minuter.

 

Det ursöta kakfatet i porslin fick jag efter min pappa och har alltid älskat den vackert detaljerade rosendekoren. Den enda märkningen under är IMPORT som ofta vintageporslin som tillverkats under 1900-talets första hälft stämplats med. Alltså kan ursprungsland vara vilket som helst.

För något år sen eller mer kom jag över de sex söta kaffekopparna som jag direkt föll för då jag är en rosnörd utan dess like. Tyckte de passade i min butik och har sen stått där bortglömda i nåt hörn…

När jag då skulle fota härom dagen tänkte jag att fatet och kopparna hade passat ihop som rekvisita. Döm om min stora förvåning när jag konstaterar att det är exakt samma dekor.

Kopparna och faten har ingen märkning förutom en som har en liten klisterlapp med trycket JAPAN. Efter lite efterforskningar tycks det vara en servis från tiden runt andra världskriget då mycket porslin från Japan endast märktes med just IMPORT stämpeln.

Vet inte om de har något särskilt värde men för mig betyder det mycket att mitt älskade kakfat har kompletterats med de sex kaffekopparna.

Känns lite som det var meningen att de skulle hamna hos mig. 😉

Det var den anekdoten det. Ha en fortsatt fin dag nu. Vi har fått magsjuka här. Tjohej.

You may also like

2 kommentarer

  1. Så gott med Jitterbuggare och så fina koppar, jag älskar kaffekalas som det var i min barndom, små söta kaffekoppar och sju sorters kakor! Jag har exakt samma kakfat, trevånings med rosor som du har. Hittade det på ett loppis för några år sedan och tycker som mycket om det. Har också en kaffeservis med rosenmönster, dock inte samma mönster som kakfatet. Blir så glad när du lägger ut recept på fikabröd och att du också är nostalgisk och gillar fina, gamla kaffekoppar! Det är tyvärr inte många som gillar att dricka kaffe ur dessa, utan det ska vara stora, rejäla kaffelatte-muggar. Länge sedan jag bakade Jitterbuggare, blir sugen på att göra det, ibland brukar jag ha kakao i marängsmeten. Kram och hälsningar!

Lämna ett svar