Skies before screens

Vet ni vad jag har börjat göra sista tiden?

Jag har försökt införa en ny morgonrutin för att optimera min tid och faktiskt mitt liv.

Vad är det för morgonrutin, undrar ni då såklart. Jo det ska jag strax förklara.

Ni som känner mig vet att jag alltid haft ett stort sömnbehov och inte precis varit nån munter morgongök som kvittrar upp ur sängen pigg och alert så fort alarmet går i ottan. Nej, jag är sjusovarnas sjusovare och snoozar så länge det bara går.

Nä om man skulle dra sig lite till 💤

Eftersom inledningen på dagen blir att prokastinera så märkte jag att de dagar jag snoozade så fortsatte gärna dagen i samma mode. Jag sköt upp andra saker också. Sen blev jag stressad för att tiden inte går att pausa utan fortsätter ticka i alla fall även om du pausar/skjuter upp dina sysslor eller vad det nu är du ska göra. Vips så är klockan sen eftermiddag och familjen är hemma och ska ha mat och min uppmärksamhet och jag hade inte åstadkommit nånting vettigt. Tröttare var jag också trots hinkvis med kaffe.

Men så lyssnade jag på en intressant podcast om just hur snoozande får för negativa effekter på hela din dag som fick mig att bestämma mig att nä nu jädrar få det vara nog med förlorad tid och energi som jag borde lägga på annat.

Upp å hoppa gamla loppa!

Kände du till att om du, när du väcks av alarmet väljer att trycka på snooze knappen istället för att gå upp så faller du snart in i nästa sömncykel vilket kommer göra att det tar längre tid att vakna med en trötthet som kan sitta i flera timmar efter att du gått upp. Ja om man ska lita på senare tids forskning. Hur som haver så heter det ju inte ”when You snooze You loose” utan en anledning och tydligen förlorar stadiga snoozare ca fyra veckor av sitt liv enligt en amerikansk studie.

Nästa intressanta morgonritual som framgick i podden som jag börjat ta till mig är att försöka att inte titta på mobilen det första jag gör. T ex Mail, sms och allra värst sociala medier. Utan försöka gå ut och få en nypa frisk luft och se himlen och kanske rentav gå en kort rask promenad-innan jag dricker kaffet som varit min absoluta go to för att vakna.

Att skjuta upp kaffet till en timme helst ännu längre (enligt forskning) efter att du vaknat gör att stresshormonet kortisol som är högre på morgonen för att du ska vakna hinner sjunka och inte stressa kroppen onödigt mycket. Om du så som jag redan har höga kortisolnivåer så gör kaffet dig än mer stissig.

Dessutom kommer Adenosinet i din kropp -som är en är en nödvändig sömnmolekyl för att göra dig sömnig på kvällen, inte störas i onödan.

Om du dricker kaffe det första du gör så blockeras adenosinreceptorerna vilket kommer göra dig tröttare några timmar senare vilket förmodligen kommer fresta dig till ytterligare några koppar kaffe….

Källa:https://naringscenter.se/varfor-du-inte-ska-borja-dagen-med-kaffe/

Ett detoxande glas vatten med citron och sen ”skies before screens” dvs riktigt ljus framför artificiellt ljus från mobilen är min nya morgonrutin.

Jag har även börjat skriva i en typ av dagbok så ofta jag kan för att samla tankar, idéer och annat på morgonen då min hjärna är hyfsat alert. Det har faktiskt gett mig lite inspiration och sinnesfrid tillbaka.

Det är därför jag b la har börjat yoga, måla och skriva igen. Finns sämre saker man kan börja med som att röka tex ha ha.

Hoppas detta kan inspirera nån annan att börja med nån ny god vana eller sluta med en ovana 😄

Vi hörs igen!

Kram🌸

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar