Sticklingsskola

Hej igen!

Innan allt faller i glömska så får jag ta mig i kragen och visa lite vad jag lärt mig under de senaste månaderna på Åbergs.

En del kände jag till om sådd, omskolning och odling men det är onekligen bara en bråkdel av allt som en trädgårdsmästare ska kunna.

Att kunna ta sticklingar är en oumbärlig kunskap t ex om du vill föröka dina växter.

 Inne i båghuset som nu dignar av persikor och kiwiblommor. Doften är magnifik så åk ut dit nu och njut.

Under min tid på praktiken så har jag fått ta sticklingar från moderplantorna av Jätteverbena & citronverbena och förra veckan var det dags igen. Det är faktiskt busenkelt att föröka växter.

Som jag försöker demonstrera med bilderna ovan så klipper man av en ”kvist” och låter ett bladpar vara kvar upp till och nyper bort de undre innan man helt sonika sticker ner sticklingen i jorden. Som ni kan se på bild två nere till vänster så är det ifrån de bortnypta bladutskotten nya rötter kommer att bildas och förse sticklingen med vatten och näring så att den kan bilda nya blad upptill och så småningom bli en ny planta. Fiffigt!

Min balkong börjar bli smått frodig men jag vill komplettera med några växter innan jag är helt nöjd. Ni får se snart.

Som sagt, imorgon är min sista dag på en älskad praktik.

Nu väntar nya utmaningar.

På återseende mina vänner.bloggsign

You may also like

Lämna ett svar