Kräftfest, släktfest & laxpaj

Blev bara en snabbvisit på Västkusten denna gång. Men i sedvanlig ordning blev vi ordentligt bortskämda med Mamma Lisbeths delikata mat…

När du besöker Ekekullen är det så gott som endast närproducerade grödor som bjuds då familjen drivit ekologiskt jordbruk i decennier. Det genuina intresset för odling och att bruka moder jord på det sätt jag är övertygad att den var ämnad för genomsyrar hela familjens livsfilosofi.

Mozarellasallad med egen odlad basilika såklart!

Händige Kjell har givetvis byggt växthuset själv. Här trängs gurkor, tomater, allehanda kryddor och vindruvor i klasar från taket…

Inga frysta köbekräftor från Kina här inte!

På västkusten duger såklart inget annat än riktiga havskräftor. Mannen min gör inget annat än tjatar om dessa skaldjur så  fort säsongen börjar. Förstår honom, detta är en delikatess som är värd varenda spenderad krona.

Till denna kräftfest med obligtoriska tillbehör som snaps & visor bjöds vi på denna vansinnigt goda laxpaj. Receptet bjuder matmamman Lisbeth på 😉

Lisbeths Delikata Laxpaj

Pajskal
125 g margarin
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten

                                     

Fyllning

250 g  rökt lax

15 cm purjolök

1/2 liter babyspenat
& ruccola
4-5 dl grovt riven västerbottenost
4 ägg
4 dl grädde
Salt
Peppar
Hackad dill

Blanda mjölet, margarinet & vattnet gärna i en matberedare till en smidig pajdeg.
Vila i kylen 30 min.
Kavla ut degen i en springform och picka hål i botten innan du gräddar skalet i 10 min.

Bryn grovt hackad purjolök, dill & babyspenat på svag värme tills den blir mjuk.
Skär den rökta laxen i mindre bitar och lägg i den förgräddade pajbottnen med lökspenaten.
Lägg över den rivna osten. Vispa ägg & grädde och smaksätt med salt & peppar. Häll äggstanningen överst och grädda ca 35-40 min i 225 grader.

Ät, njut och var glad!

Imorgon ska jag visa mina nya kuddar & hårfärg.

Ha en väldigt skön Söndagafton nu. Det är ljummet och fint ett bra tag till. Kanske skulle dra ihop ett jättestort late summer party nu när värmen är tillbaka?

På kärt återseende!

You may also like

4 kommentarer

  1. Tycker jag absolut att du ska göra:) Vi kommer på dirren! Vilket underbart ställe med det där galet fina växthuset. Ser fram emot bilder på nya hårfärgen.
    Kram ❤️

Lämna ett svar