Bullbak med kall mjölk

Möttes av snö på marken imorse. Fy vilket bakslag!

Apropå bak,tro det eller ej,

men även jag kan vara en bullbakande mammadröm. Faktum är att jag alltid älskat att baka precis som min mamma och en dag ska jag ha det där caféet 😉

Att baka är dessutom ett trevligt sätt att umgås på så med en bakglad fyraåring är man sällan allena i köket.

Så här bakar jag bullar:

50 g jäst

100 g smör

5 dl kall mjölk

1tsk salt

1 dl socker

1 l mjöl (ev mer, degen ska inte bli stampig!)

Fyllning:

125 g smör

1 1/2 dl socker

1 msk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

Blanda jästen med den kalla mjölken och häll i salt och socker.

När allt löst sig rör ner det rumsvarma, mjuka smöret och börja blanda i mjölet.

Jag tar runt en liter mjöl och knådar sen degen på bakbord och tillför precis den mängd mjöl som gör den smidig och fin. Inte kladdig-inte stampig! Knåda en bra stund.

Jäs under duk i ca 1 timme.

Gör fyllningen.

När degen jäst färdigt bakar du ut den som du brukar. Jag halverar alltid degen och kavlar sen ut den och brer på fyllningen. Ibland rullar jag den till en lång rulle och skär helt sonika bitar eller så skär jag långa strimlor ca 3 cm breda.

Denna gång gjorde jag rullen och en knutvariant som blir fin.

Du viker bara den kavlade degen på mitten efter att du brett på fyllning sen skär du 4-5 cm breda remsor och sen en skåra i varje som når nästan hela vägen. ”Fläta” ihop remsorna och snurra ihop de till en knut.

Låt jäsa 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på.

Grädda i ugnen 200 grader ca 10 min.

Nostalgisk klassiker.

Nu ska Stella till förskolan.

Vi ses senare då vi kör en TÄVLING! Ha det fint tillsvidare.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.