Botox mot bruxism?

Hej Måndag, hej ny vecka!

Är väl en underdrift att påstå att tiden går fort. Den fullkomligt rusar fram ju. Galet att vi trampar i änden av November och 2018 lider mot sitt slut.

Året har minst sagt varit brokigt och stundtals helt upp och ner p ga en del tråkigheter som bara fortsatt vilket satte sig som enorma stressknutor i hela min kropp. Det hela blev så illa att jag under en tid hade inflammationer i nacken som inte ville ge sig. Förutom spänningar och värk har min bruxism (tandpressning) blivit allt värre.

Jag har periodvis alltid haft problem med tandpressning och hade t om bitskena nattetid för att skydda tänderna från slitage och slippa spänningshuvudvärk.

Dock bet jag sönder den till slut och sen dess har jag inte skaffat en ny. I synnerhet sista halvåret har jag pressat ihop mina käkar så mycket att jag gick med ständig värk och stora knutor i kindmusklerna. Har lidit enormt mycket av detta och vissa dagar grät jag av smärta då min ena kindtand tappade en bit av allt pressande.

Jag började googla behandlingsmetoder för bruxism och blev lite överraskad att botox används flitigt på kliniker runtom i hela världen för detta stressrelaterade problem.

Botox är ju kontroversiellt då det i första hand förknippas med ytliga skönhetsbehandlingar och fått den negativa ”nervgifts” stämpeln när det egentligen rör sig om ett muskelavslappnande läkemedel som gör att signalerna mellan muskelfästet och nervänden blockeras. Muskeln slappnar alltså av och kan inte åsamka spänningar och värk.

Personligen känner jag flera som i medicinskt syfte får botox för både migrän, muskelspänningar/värk i ben, nacke och andra ställen, genom sjukvården.

Givetvis får man tycka vad man vill om det. Jag har ju själv varit väldigt restriktiv med mediciner och tar inte ens en huvudvärkstablett men ändrade uppfattning under våren när jag fick min inflammation i nacken då en sjukvårdskunnig vän förklarade att det kan bli kroniskt om man inte behandlar med t ex antiinflammatoriska värktabletter.

Alltså, kontentan av detta blev att jag var villig att ge botox en chans mot min bruxsim. Så jag vände mig till Luxury treatment i Malmö där jag fick testa denna behandling för några veckor sedan.IMG_4318

IMG_4324

Kanske inte syns på denna bild men läkaren kunde tydligt se att min massetermuskel var förstorad och jag har länge upplevt en svullenhet kring kinderna och neråt käken…

Jag kan dock konstatera så här efter några veckor att min värk äntligen är borta och jag kan tydligt känna att knutorna är försvunna. Upplever dessutom att mina käkar är ”mindre” framträdande. Nu återstår det att se hur länge effekten håller i sig. Jag vet att ni var flera som var skeptiska till denna behandlingsmetod. Dock är jag villig att fortsätta med denna behandling då min livskvalitet och allmänna välbefinnande är avsevärt förbättrad.

Idag är jag hemma då bilen är på reparation. Riktigt vackert väder denna Månsdag såjag kaske knallar ner till kolonin och gräver upp mina dahlior. Hög tid för det minsann.

Vi hörs senare mina vänner.

Ha en fin dag.

bloggsignatur

You may also like

3 kommentarer

  1. Du slipper smärta och massor av problem (även framtida) tack vare botox och det har ingen annan rätt att sätta sig till doms över. Ditt liv, ditt val.

    De som är emot botox tycker med andra ord att människor hellre ska plågas av svår migrän, svettningar (ges även till personer som svettas extremt mycket under armar, händer och fötter) etc., att de typ får skylla sig själva.

  2. Drygt och bita samman käkarna jag har ju det så också av reumatismen.
    Men så skönt om du blir hjälpt av det, ingen annan som ska ha synpunkter på det, din kropp ditt liv.
    Kram från lilla mig/MH

Lämna ett svar