Hej på er!
Gårdagen var en kär återförening med gamla bekantskaper och därmed mycket minnen och skratt.
Blomsterfägring från egen trädgård, pioner och rosor i en härlig skär symfoni fick pryda den för övrigt enkla dukningen. Vädret var typiskt svenskt med svala(kalla) vindar och några skurar alltså ingen optimal utomhusmiddag…
Till välkomstbubblet bjöd jag på champagnekex & rågsnittar med färskoströra. Parmesankexen var en succé!
Champagnekex med parmesan & lax
Recept från Fest med systrarna von Sydow.
100 g smör
1 msk råsocker
2 dl riven parmesan
3 dl vetemjöl
färsk timjan eller dill
50 g färskost
2 skivor kallrökt lax
Vispa smör och socker poröst och blanda i ost & mjöl till en deg. Rulla ut på bakbord ca 4 cm i diameter. Plasta in rullen och ställ i kylen i 30 min.
Värm ugnen till 175 grader. Skär upp 1/2 cm tjocka skivor och pensla med uppvispad äggvita. Fäst en dillkvist eller timjansblad och grädda i 8-10 min.
Låt svalna.
Bred lite färskost på kakorna och lägg en bit lax på och ev en färsk timjanskvist, eller som i originalreceptet gör en minisandwisch och lägg ett lock på av resterande kakor.
Denna rågsnitt var busenkel och ett lite nyttigare alternativ.
Rågsnittar med Philadelfia & getost
125 g Philadelfia
125 g getost
1 dl hackad gräslök
skivade rädisor
5 skivor rågbröd
Blanda osten & gräslöken och salta & peppra eventuellt.
Skär rågbrödet i mindre kvadratiska bitar och klicka på lite oströra på varje bit. Garnera med en halv skiva rädisa.
Peter & Vanja matchade varandra och en av mina rosor 😉
Vacker mamma och vän från förr, Elena.
Min frusna fina dotter, Mathilda.
Stella & jag i min nya kimono 😉
Elena som är vegan sen barnsben fick riktigt goda soya spett marinerade i chili. Jag själv som inte äter kött har haft lite svårt för dessa innan men är nu omvänd.
Men jag & Mathilda höll oss till Laxspetten!
Ribs & kycklingspett till köttätarna.
Obligatorisk sill med tillbehör.
Efter middagen rusade vi frusna sommarfirare in i stugvärmen och avnjöt jordgubbstårtan med himmagjord lemoncurd och jordgubbsmos från egen skörd. Damn vad god den var!
Vegandessert- ekologiska jordgubbar från egna trädgården doppade i mjölkfri choklad och nötter. Filibabba!
Som alltid efter en fest blir det mat över så jag inledde denna morgon med en stor bit tårta, ha ha. Som sagt, börjar se gravid ut nu 😉
Hoppas er Midsommarhelg börjat bra och att ni är med någon ni tycker om.
Ha en angenäm helg nu.
(Bilder tagna av Marica Silverhamn & Vanja Hellberg.)