Hallå igen!
Våren är verkligen primörernas tid och det är nu vi kan skörda allehanda nyttigheter ute i skog och mark. Sagt och gjort, häromdagen åkte vi ut ett gäng och plockade nässlor och ramslök för kung och fosterland.
På det gjorde jag mitt livs första nässelsoppa.
Godare än det låter!
Så här gör du:
2 liter nyplockade nässlor
1 liter vatten & salt
1 msk smör
3 msk mjöl
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
ev vitt vin eller sherry
Ramslök & kokta ägghalvor till garnering
Skölj nässlorna noga och ta bort grövre delar.
Koka upp hälften av vattnet och salta. Lägg i nässlorna och koka i 5 min.
Sila av kokvattnet och spara det.
Finhacka nässlorna.
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och häll i resten av vattnet. Koka några minuter innan du tillsätter nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt & vinet.
Servera med finhackade ramslöksblad, kokta ägghalvor & gärna ett gott bröd till.
Nässlorna är supernyttiga vilka du även kan göra te på. Jag ska snart ut i gen och fylla på för det var riktigt gott.
So long så länge då!
Ikväll blir det grillat och dans hos vänner.
2 kommentarer
Härligt att kunna ta tillvara på naturens godsaker, ser gott ut, har dock aldrig provat göra det. Nässlor känns som de bränner, haha. Gillar dina foton dom är så fina och inspirerande.
Mmmm med rabarberpaj eller annat med just den fina saken, Stella är för cool hoppas det gick bra i tävlingen.
Fin söndag till er. Kram/MH
Hoppas du har en fin Söndag
,du med. Kram