Äppel päppel plock

Hej igen!

Har klippt min eländiga häck idag, flyttat på några plantor,bloggat och plockat äpplen. Alternerar alltså i vanlig ordning 😉Har låtit både grannar och svärfolk plocka med sig vårt gröna guld då äppelträdet dignar av dessa skatter.

Gjorde två äppelpajer till i helgen och jag tror bestämt att jag ska försöka mig på att göra äppelmust eller saft. Äppelmos är jag dock inte så förtjust i så det hoppar jag nog.

Sitter ni på något trevligt äppelrecept så får ni gärna dela med er.

När jag var barn och bodde i Figeholm utanför Oskarshamn hyrde mina föräldrar ett 1700-talstorp, (som för övrigt var förskräckligt hemsökt) av en gammal dam som vi kallade Tant Jennes. Hon bodde i herrgården som låg intill torpet och bror och jag gick ofta dit och ”hälsade på” i hopp om att hon skulle bjuda på sina äppelgottar, som hon kallade de…

Äppelgottarna var egentligen ugnstorkade äppelbitar som hon förvarade i sitt kalla skafferi i herrgårdsköket. Det var något alldeles särskilt att bli bjuden på dessa sega goda äppelbitar som jag alltid kommer minnas henne för…

Hm, tror allt jag ska försöka mig på att göra äppelgottar. Bra substitut till godis och mycket nyttigare…

Blir de bra så kommer en rapport senare 🙂

Vi hörs.

You may also like

2 kommentarer

  1. Hej på dig! Jag hittade detta recept inne på ”Bakverk och Fikastunder”. Kanske det passar?

    ÄPPLECHIPS

    1 äpple

    2 dl socker

    1,5 dl vatten

    4 msk färskpressad citron

    Koka upp vatten och socker, låt koka ihop några minuter. Tag av kastrullen ifrån värmen och rör i citronsaften. Skölj äpplet noga, men låt skal och kärnhus vara kvar. Skiva äpplet i tunna skivor. Lägg äppleskivorna i den varma sockerlösningen och låt dem dra där i 30 min. Lyft upp äppleskivorna med en hålslev och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem i ca 4h i ugnen på 75 gr. Tiden beror på hur krispiga du vill ha dem och självklart hur tunna de är skurna. Det tog nog ung 5 h för mina. Ta ut och låt dem kallna.

Lämna ett svar